نحوه طرح و فرآیند ابطال شناسنامه به عنوان یک سند رسمی

ساخت وبلاگ

تغییر تاریخ تولد در شناسنامه کمتر از 5 سال

بنا به رأی وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشورتحت شماره 599 مورخ 13/4/1374 و اصل (159) قانون اساسی مرجع رسیدگی و اظهار نظر نسبت به درخواست تغییر تاریخ تولد در شناسنامه کمتر از 5 سال در صلاحیت دادگاه‌های دادگستری است و رسیدگی به درخواست اشخاص جهت اصلاح تاریخ تولد کمتر از 5 سال در صلاحیت دادگاه حقوقی محل سکونت شخص متقاضی می‌باشد. دعوا باید به طرفیت اداره ثبت احوال صادرکننده شناسنامه فرد متقاضی صورت گیرد که رأی مذکور قابلیت اعتراض از سوی طرفین را در دادگاه تجدید نظر خواهد داشت.

بدیهی است در خصوص طرح دعوا در دادگستری مبنی بر اصلاح سن کمتر از 5 سال چه به نحو کاهش و چه به نحو افزایش هرگونه دلیل محکمه پسند از قبیل برگ ولادت، اشتباهات مامورین ثبت احوال یا مواردی از این قبیل را می‌توان به عنوان دلیل در دادگاه ارائه نمود.

•       جهت فوت

یکی از روش های ابطال شناسنامه ثبت وفات و اخذ گواهی فوت می باشد، مراتب ابطال شناسنامه به جهت فوت به شرح ذیل می باشد:

مراتب توسط اداره ثبت احوال ثبت شده و شناسنامه فرد فوت‌ شده باطل و گواهی فوت صادر می ‌گردد. ارایه اصل گواهی فوت و کپی برابر اصل ‌شده آن به ضمیمه درخواست الزامی است.گواهی فوت بر اساس مندرجات سند فوت تنظیم و تسلیم می ‌شود. بنا به ماده ۲۲ قانون ثبت احوال کشور، وفات هر کس اعم از ایرانی یا خارجی و همچنین ولادت طفلی که مرده به دنیا آمده یا بلافاصله پس از ولادت بمیرد باید به مأمور یا نماینده ثبت احوال اعلام شود.

•       تعلق شناسنامه به دیگری

در این مورد خواهان بایستی جهت ارائه دادخواست ابطال شناسنامه كنونی و دستور صدور شناسنامه جدید ثابت نماید شناسنامه‌ای از آن استفاده می ‌کرده متعلق به خودش نبوده و پس از فوت فرزند بزرگتر به وی رسیده است. در گذشته پس از فوت فرزند بزرگتر در خانواده، شناسنامه وی ابطال نمی‌شد و به فرزند کوچکتر انتقال داده می ‌شد، در این حالت سن واقعی شخص با آنچه در شناسنامه وجود دارد متفاوت است.

مدارکی که برای طرح دعوی ابطال شناسنامه ارائه می شود

•       تصویر مصدق دادنامه

•       تصویر مصدق شناسنامه

•       تصویر مصدق استشهادیه محلی

دادگاه صالح برای ابطال شناسنامه

طبق اصول آیین دادرسی مدنی، خواهان باید در محل اقامت خوانده طرح دعوا نماید اما بنا به قانون ثبت احوال، خواهان می بایست در محل اقامت خود اقامه دعوا نماید. زیرا دعاوی ثبت احوال اصولا از دعاوی مربوط به امور حسبی و غیر ترافعی است. در امور حسبی خواهان فرد خاصی را معارض حق خود اعلام نمی‌ نماید حق وی به كسی مربوط نمی‌شود كه عموما این حق مربوط به احوال شخصیه خواهان می‌شود.

با تشکر از وب سایت موسسه حقوقی دادپویان

وبلاگ حقوقی توحید جلایری نیا...
ما را در سایت وبلاگ حقوقی توحید جلایری نیا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : tohidjalayerniaa بازدید : 139 تاريخ : دوشنبه 3 مرداد 1401 ساعت: 1:37